Fii fericita

Fericirea este ca un fluturas: cu cat incerci mai mult sa o prinzi, cu atat mai departe va fugi de tine; dar, daca iti vei concentra atentia asupra altor lucruri, va veni pe nesimtite si se va aseza pe umarul tau". Nu se cunoaste cu exactitate cine a facut aceasta afirmatie, care i-a fost atribuita, pana la urma, scriitorului Henry David Thoreau.

Multi oameni s-ar putea identifica in aceste cuvinte; aceasta pentru ca, poate, le este mai comod sa creada ca fericirea este doar o iluzie si ca nu trebuie sa faca nimic pentru a fi fericiti. Nu este mai simplu sa astepti sa-ti pice din cer?

Ca intotdeauna, realitatea are mai multe fatete. Astfel, pe de o parte, este foarte adevarat ca optiunea de a fi fericiti se afla in noi insine si sta in puterea noastra sa o scoatem la suprafata si sa o fructificam. Privind lucrurile din alt unghi insa, psihologii americani au ajuns la o concluzie cel putin surprinzatoare: "talentul" de a fi fericit nu este un simplu mit sau o figura de stil.

"A incerca sa fii mai fericit decat esti in mod curent este ca si cum ai incerca sa fii mai inalt", afirma un profesor de psihologie, autor al unui studiu complex despre fericire. Cu alte cuvinte, fiecare individ are un asa-numit "prag al fericirii", pe care numai rareori il poate depasi - iar atunci cand se intampla, este numai pentru putin timp si nu reprezinta nimic semnificativ.

Incercand sa privim insa partea plina a paharului, exista mai multe lucruri pe care le putem face pentru a fi fericiti; sau cel putin, pentru a ne simti cat mai bine in propria piele. Gandeste-te putin la tine. Nu cumva te lasi prea usor enervata de toti si de toate? Un prim pas pe care trebuie sa-l faci are in vedere deprinderea de a gandi pozitiv si reducerea trairilor negative cum ar fi pesimismul, resentimentele si furia.

Iata un mod constructiv de a vedea lucrurile: fericirea inseamna sa alegi constient acele atitudini si modele de comportament de natura sa anihileze sentimentele negative. Astfel, ori de cate ori te simti coplesita, incearca sa te detasezi putin si sa abordezi lucrurile dintr-o perspectiva analitica. Inconjoara-te de persoane optimiste, care iti pot transmite aceasta stare si care, in acelasi timp, sunt capabile sa te motiveze si sa te ajute sa depasesti momentele inerente de anxietate.

Blog Widget by LinkWithin
Abraham Fan © 2008 Por *Templates para Você*